Βιώσιμες δράσεις με επίκεντρο τον τουρισμό

TravelYesterday4 Views


Aφήγημα για τον Οινοτουρισμό στην Αττική

Κατά τη διάρκεια του webinar έγινε συζήτηση για το τουριστικό αφήγημα του Οινοτουρισμού στην Αττική (Athens Wine Routes) με ειδική αναφορά στην ενσωμάτωση των κριτηρίων βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, τόσο σε επίπεδο περιεχομένου όσο και διακυβέρνησης από τον Ιωάννη Παππά, Regional Director του GSTC (Global Sustainable Tourism Council). Παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές ευρωπαϊκών προορισμών αλλά και δράσεις τοπικών φορέων, ενώ ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ο κ. Παππάς, στην τοποθέτησή του επεσήμανε την ανάγκη για στοχευμένη και βιώσιμη διαχείριση στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού. Εστίασε στην ανάδειξη της αυθεντικής εμπειρίας του επισκέπτη, την αξιοποίηση των υπαίθριων χαρακτηριστικών κάθε περιοχής, αλλά και στη μετάβαση των προορισμών σε σύγχρονα πρότυπα οινοτουρισμού, βασισμένα στην καινοτομία, την αειφορία και την πράσινη μετάβαση. Όπως τόνισε, σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού παίζει η ύπαρξη DMMO στην Αττική, καθώς θα συμβάλει δραστικά στην ανάπτυξη υποδομών, αλλά και τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πράσινης εμπειρίας, που θα ενσωματώνει τις αρχές της βιωσιμότητας και θα ενισχύει την ταυτότητα του τόπου, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Εισήγηση για τις διεθνείς προοπτικές του Αττικού Αμπελώνα και τις δράσεις εξωστρέφειας, έκανε ο Γιάννης Καρακάσης MW, ιδρυτής του Great Greek Wines. Αναφέρθηκε στις διεθνείς προοπτικές του Αττικού Αμπελώνα μέσα από στοχευμένες δράσεις εξωστρέφειας. Παρουσίασε μάλιστα δύο καθοριστικά masterclasses σε Παρίσι και Λονδίνο με επίκεντρο ποικιλίες όπως το Σαββατιανό και η Ρετσίνα, δίνοντας έμφαση στα αυθεντικά χαρακτηριστικά των κρασιών της Αττικής. Ακολούθησαν εισηγήσεις από την Δήμητρα Αγγελάκη, Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής, τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο, Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο για τον Τουρισμό της Περιφέρειας Αττικής, τον Ευδόκιμο Φρεγκόγλου, Συντονιστή Έργου DMMO που έκανε την παρουσίαση του DMMO από τη θεσμοθέτηση μέχρι σήμερα και τον Ιωσήφ Πάρσαλη, Υπεύθυνο Στρατηγικού Σχεδιασμού και Δικτύωσης DMMO που ανέδειξε τη σημασία του οινοτουρισμού ως στρατηγικού θεματικού πυλώνα για την τουριστική ανάπτυξη της Αττικής.

Συζητήθηκαν θέματα όπως η σημασία της ανάδειξης του αττικού αμπελώνα και των μοναδικών ποικιλιών του και οι τρόποι σύνδεσης της οινοπαραγωγής με την τοπική γαστρονομία και τον πολιτισμό. Επίσης, έγινε αναφορά στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες για την ανάπτυξη βιώσιμων οινοτουριστικών διαδρομών. Επιπλέον, αναλύθηκαν η αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων και των νέων τεχνολογιών για την προβολή των οινοποιείων και των οινοτουριστικών εμπειριών και η συμβολή του οινοτουρισμού στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την επιμήκυνση της περιόδου.

Ακολούθησε διάλογος με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αγοράς. Παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων, από τον κ. Μυλωνά, εκ μέρους της κας Αναστασίας Φράγκου (ΕΝΟΑΑ), από εκπροσώπους οινοποιείων όπως το Οινοποιείο Γεώργα και ο Πύργος Πετρέζα, καθώς και από τον Ευγένιο Βασιλικό, Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής και Αργοσαρωνικού και τον Ευστάθιο Γρηγοριάδη, εκπρόσωπο της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού – αμφότεροι μέλη της Ειδικής Επιτροπής Τουρισμού του DMMO.

Διαβάστε ακόμα:

Η βιωσιμότητα στην πρώτη γραμμή των δράσεων για τον κλάδο της Φιλοξενίας

Προβολή της Δήλου στο Λονδίνο ως σύμβολο διαχρονικής πολιτιστικής αξίας

Bravecation: Η νέα τολμηρή ταξιδιωτική τάση που κερδίζει έδαφος



Διαβάστε Περισσότερα στο travel.gr

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...