Προβολή της Δήλου στο Λονδίνο ως σύμβολο διαχρονικής πολιτιστικής αξίας

TravelYesterday5 Views


Οι παιδικές αναμνήσεις της πρέσβεως της Γαλλίας στο Ην. Βασίλειο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρέμβαση της πρέσβεως της Γαλλίας στο Ην. Βασίλειο, Hélène Duchêne, η οποία αναφέρθηκε στις παιδικές της αναμνήσεις από τη Δήλο, όταν ο αρχαιολόγος πατέρας της συμμετείχε στις ανασκαφές του νησιού, ενώ μήνυμα από τη Δήλο απέστειλε και η Βρετανίδα ιστορικός και συγγραφέας, Bettany Hughes.

Ξεχωριστή θέση στην εκδήλωση είχε, τέλος, το «Sandwich Marble», σπάνιο αρχαιολογικό εύρημα από τη Δήλο, το οποίο φιλοξενείται στο μουσείο του Κέιμπριτζ και συμβολίζει τη σύνδεση των πολιτιστικών θησαυρών της Ελλάδας με την ευρύτερη ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο των τεχνών, της πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της επιχειρηματικότητας, όπως ο γλύπτης Sir Antony Gormley, το μέλος του Steering Committee of the Greek-British Symposium, Dr. Vicky Pryce, και ο πρώην Δήμαρχος του Κέιμπριτζ, George Pippas.

Προβολή της γαστρονομικής παράδοσης και του πλούσιου πολιτισμικού αποθέματος της Ξάνθης

Στο μεταξύ την Παρασκευή 30 Μαΐου διοργανώνεται η δράση «Γεύση Ξάνθης -Taste Xanthi» από τον Δήμο Ξάνθης, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τοπικούς φορείς, η οποία έχει ως στόχο την προβολή της μακραίωνης γαστρονομικής παράδοσης και του πλούσιου πολιτισμικού αποθέματος της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει η πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Άντζελα Γκερέκου, καθώς η συγκεκριμένη πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού, ώστε να τονιστεί ο σημαντικός ρόλος της γαστρονομίας στην πολιτιστική προώθηση και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Ο καβουρμάς στο επίκεντρο του Taste Xanthi

Το Taste Xanthi θα λάβει χώρα στη Δημοτική Αγορά της πόλης και θα έχει στο επίκεντρό της τον καβουρμά, ένα παραδοσιακό προϊόν με βαθιές ρίζες στον τοπικό πολιτισμό που θα αποτελέσει τη βάση για τρία πιάτα τα οποία θα μαγειρέψει ο Θρακιώτης σεφ, Βαγγέλης Δρίσκας, με τη σύμπραξη σπουδαστών μαγειρικής σχολής. Συνολικά, θα ετοιμαστούν 1.500 μερίδες που θα προσφερθούν στους επισκέπτες, ενώ στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί παράλληλα και έκθεση προϊόντων από τοπικούς παραγωγούς. Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να καταστήσουν τη συγκεκριμένη δράση έναν δυναμικό ετήσιο θεσμό, που θα συμβάλλει τόσο στη συστηματική ανάδειξη στο ελληνικό και διεθνές κοινό του γαστρονομικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, όσο και στην ένταξή της στο χάρτη των γαστρονομικών προορισμών της χώρας.

Ά. Γκερέκου: «Εμπνευσμένη πρωτοβουλία και ζωντανή γιορτή γεύσεων»

Με αφορμή την παρουσία της στο Taste Xanthi, η κ. Γκερέκου σε δήλωσή της το χαρακτήρισε ως «μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία και ζωντανή γιορτή γεύσεων, χρωμάτων και πολιτισμού με πρωταγωνιστές τα κορυφαία τοπικά προϊόντα της περιοχής και τους ανθρώπους που με τόσο μόχθο τα παράγουν». Η πρόεδρος του ΕΟΤ σημείωσε ότι «το ξανθιώτικο τραπέζι, αλλά και ολόκληρη η Θράκη, είναι ένα μοναδικό σημείο συνάντησης, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών» και κατέληξε αναφέροντας: «Για τον ΕΟΤ και εμένα προσωπικά, η οργανική σύζευξη της Οικονομίας της Φιλοξενίας με τον πολιτισμό, τον πρωτογενή τομέα και τα αυθεντικά τοπικά προϊόντα αποτελεί αναγκαία και απαραίτητη συνθήκη για τη δημιουργία ισχυρών τοπικών προορισμών μα πάνω από όλα για τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και των ανθρώπων τους».

Κατά την παραμονή της στην Ξάνθη, η πρόεδρος του ΕΟΤ θα έχει εξάλλου επαφές με εκπροσώπους τοπικών φορέων και θα ξεναγηθεί σε σημεία ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής, ενώ την Κυριακή 1 Ιουνίου θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, την Καβάλα και τη Θάσο.

Διαβάστε ακόμα:

348 επενδυτικά σχέδια στον τουρισμό ύψους 237 εκατ. ευρώ

Η βιωσιμότητα στην πρώτη γραμμή των δράσεων για τον κλάδο της Φιλοξενίας

Τουρισμός στην Ελλάδα: Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει;




Διαβάστε Περισσότερα στο travel.gr

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Loading Next Post...
Follow
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...