Το νησί της Λέσβου θεωρείται η πατρίδα του ούζου, με μακρά παράδοση στην παραγωγή του ποτού, που ξεκίνησε να παράγεται το 19ο αιώνα από ελληνικές οικογένειες και αποστάζεται μέχρι και σήμερα με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο. Η ύπαρξη δύο προϊόντων «Ούζο Μυτιλήνης» και «Ούζο Πλωμαρίου» με ετικέτες ΠΟΠ και ΠΓΕ αντίστοιχα, πιστοποιούν το εξαιρετικής ποιότητας ούζο που παράγεται από 17 ποτοποιίες στο νησί καλύπτοντας το 50% της ελληνικής παραγωγής που σήμερα εξάγεται σε πάνω από 40 χώρες παγκοσμίως.
Η προτεινόμενη διαδρομή «Μυτιλήνη – Πάφιλα – Μανταμάδος – Αγ. Παρασκευή – Καλλονή – Λισβόρι – Πολιχνίτος – Πλωμάρι» περιλαμβάνει τις σημαντικότερες για την παραγωγή ούζου περιοχές στη Λέσβο με αμπελώνες, αποστακτήρια και μονάδες παραγωγής ΠΟΠ ούζου. Σε αυτή τη διαδρομή ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να γνωρίσει μερικές από τις πιο γνωστές ποτοποιίες του νησιού όπως την Ένωση Ποτοποιών Μυτιλήνης (ΕΠΟΜ) και την Ελληνική Βιομηχανία Αποσταγμάτων (ΕΒΑ) αλλά και μικρές οικοτεχνίες που παράγουν παραδοσιακά αποστάγματα. Επίσης, περιλαμβάνονται επισκέψιμα μεγάλα αλλά και παραδοσιακά αποστακτήρια μικρής παραγωγής, που προσφέρουν την δυνατότητα ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις τους, δοκιμές γευσιγνωσίες αλλά και προσωποποιημένες εμπειρίες.
Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την διαδρομή οι ιστορικές περιοχές με αμπελώνες και καλλιέργειες γλυκάνισου, βασικό συστατικό του ούζου Λέσβου, στις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τους παραγωγούς πρώτων υλών και τις καλλιεργητικές διαδικασίες που ακολουθούν. Ιδιαίτερος σταθμός της διαδρομής αποτελεί το Πλωμάρι, η “πρωτεύουσα” του ούζου στη Λέσβο, με τα πιο φημισμένα αποστακτήρια. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί σε ιστορικά αποστακτήρια (π.χ. Ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, Βαρβαγιάννης, Ματαρέλλης και Γερ. Καλλονιάτης), αλλά και να επισκεφθεί τα θεματικά μουσεία Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη, Μουσείο ο «Κόσμος του Ούζου» Ισιδώρου Αρβανίτη, για να γνωρίσει την ιστορική αναδρομή του εθνικού μας ποτού μέσα από βιωματικές εμπειρίες.
Επιπλέον, η διαδρομή αναδεικνύει και τα τοπικά προϊόντα που συνοδεύουν το ούζο (π.χ. οι σαρδέλες Καλλονής), αλλά και τα φεστιβάλ που σχετίζονται με αυτά (π.χ. Ouzo Fest, Γιορτή Γλυκάνισου, Γιορτή Σαρδέλας Καλλονής κ.α.) ώστε να γίνει κατανοητή η σύνδεση της εμπειρία του ούζου με τη γαστρονομική και πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής. Παράλληλα, παρέχονται και γενικότερες πληροφορίες σχετικά με πολιτιστικά μνημεία και αξιοθέατα που βρίσκονται κοντά στα σημεία ενδιαφέροντος.
Η παραπάνω διαδρομή προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία επαφής του επισκέπτη με όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας του ούζου Λέσβου, από τις πρώτες ύλες μέχρι το τελικό προϊόν, δίνοντας έμφαση τόσο στην παράδοση όσο και στις σύγχρονες τεχνικές απόσταξης που προσφέρουν προϊόντα υψηλής ποιότητας, γνωστά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Διαβάστε ακόμα:
Προβολή της Δήλου στο Λονδίνο ως σύμβολο διαχρονικής πολιτιστικής αξίας
Θετικές οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού έως και τον Απρίλιο
Η βιωσιμότητα στην πρώτη γραμμή των δράσεων για τον κλάδο της Φιλοξενίας