Σήμερα, στον αμπελώνα της Λήμνου, τα πρωτεία έχουν δυο ποικιλίες. Η γνωστή λευκή ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας, που ήρθε στο νησί από την Αίγυπτο, στις αρχές του 20ου αι. Από το Μοσχάτο παράγονται οι δυο οίνοι ΠΟΠ του νησιού: Το γλυκό Μοσχάτο Λήμνου και το ξηρό κρασί Λήμνου, το οποίο περιέχει και Λημνιό. Η αρχαία ερυθρά ποικιλία Λημνιό (ή καλαμπάκι, όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι), μια ποικιλία απαιτητική στην οινοποίηση, που δίνει κρασιά με μέτρια οξύτητα, σώμα και τανίνες. Η οινοποίηση της λημνίας αμπέλου ήταν περιορισμένη αλλά εμφανίζει ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Καλλιεργούνται επίσης μανδηλαριά, φωκιανό και ασύρτικο. Ξεκινώντας από τη Μύρινα, οι παραγωγοί-μέλη του πρώτου Αγροτικού Συνεταιρισμού, αποτελούν τον παλαιότερο παραγωγό κρασιού στο νησί είναι που ιδρύθηκε 1937.
Περίπου, 2 χιλιόμετρα έξω από τη Μύρινα, στην αμπελουργική περιοχή Μαυραμπέλια, εκμεταλλεύονται συνολικά περί τα 650 στρέμματα αμπέλια που βρίσκονται στις περιοχές Αγίου Δημητρίου, Κάσπακα, Σαρδών, Δάφνης, Πλάκας, Κοντοπούλι και Καμινίων. Κάποια οινοποιεία της περιοχής παράγουν βιολογικούς οίνους υψηλής ποιότητας, αποκλειστικά από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας. Στο Αγιο Δημήτριο Λήμνου, η διαμόρφωση των κλημάτων είναι σε κύπελλα και κανένα αμπέλι δεν ποτίζεται, ενώ πολλές φορές οι αμπελουργοί του Οινοποιείου οργώνουν σταυρωτά. Η αρχαία παράδοση του αμφορέα, οδήγησε καινοτόμους παραγωγούς να πειραματιστούν τα τελευταία χρόνια στην οινοποίηση το 2019, θάβοντας πιθάρια στο έδαφος, προσφέροντας στον οίνο περισσότερη ορυκτότητα.
Η Ατσική Λήμνου, ένα μικρό γραφικό χωριό που είναι χτισμένο σε μια μεγάλη πεδιάδα στο κέντρο του νησιού, θεωρείται ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς του νησιού. Στην Ατσική, υπάρχει μια όμορφη εκκλησία με πέτρινο καμπαναριό, το μεγαλύτερο στο νησί, και μια παραλία που ονομάζεται Άγιος Ερμόλαος, με ασυνήθιστους σχηματισμούς βράχων. Εκεί βρίσκεται μία μεγάλη οικογενειακή επιχειρηση με χρόνια εμπειρία στην οινοποίηση και βραβεία σε τσίπουρο, κρασί, αλλά και ντόπια δροσιστικά αναψυκτικά. Στο χωριό Καρπάσι, είναι το πρώτο ιδιωτικό οινοποιείο που ιδρύθηκε στο νησί, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των κρασιών, αλλά και την έρευνα και την καινοτομία με νέα προϊόντα όπως τα αφρώδη κρασιά, τοποθετημένο σε μία μαγευτική τοποθεσία το πιο γνωστό κρασί του οινοποιείου.
Το εύφορο νησί της Λήμνου προσφέρει ένα πλήθος εξαιρετικής ποιότητας τοπικών προϊόντων, αναδεικνύοντας τη λημνιακή κουζίνα σε έναν από τους βασικούς λόγους επίσκεψης των τουριστών. Η γη της Λήμνου είναι πλούσια σε πολύ καλής ποιότητας σιτηρά, ποικιλία ιδιαίτερων λευκών και κίτρινων τυριών, κρασί, τοπικές ποικιλίες οσπρίων, μελισσοκομία, άγρια χόρτα, βότανα, κρέας και ψάρι. Μια ψηφιακή διαδρομή στην τοπική γαστρονομία της Λήμνου θα παρουσιάσει στους επισκέπτες με ξεχωριστό τρόπο, εκτός από τα τοπικά της προϊόντα, τοπικά εστιατόρια και παραγωγούς τροφίμων, προσφέροντας, παράλληλα, πληροφορίες για τις παραδοσιακές συνταγές και τους γευστικούς συνδυασμούς, που θα πρέπει αναμφισβήτητα να απολαύσουν.